Jumaat, 25 Februari 2011

HIBURAN DINIHARI

satu lagi malam yang xtau nak watpe [padahal bnyk giler keje]........


bila bosan2 ni rasa terpanggil2 lak utk mrepek kat cni.....


stesen radio mana aku bukak pagi2 bute ni?? klasik nasional ke?? lagu p.ramlee jek...tp bkn p.ramlee..sedap giler suara dia ..sape nyanyi nih?? [tapi eh...apesal lepas dia..dia lagi....pastu die lagi,...]


jap2....







aku ade radio ke?





da tu mana datang suara merdu buluh lemang ni??













ni dia...konsert amal jariah via YM dinihari ini mempersembahkan......












seniman jalanan mana pulak ni???



lets rock, bebeh!.

alamak..garangnye...

mesti main lagu nasyid ni...



tapi ustaz tak main gitar la arini...


video
lagu: Hanyalah Kamu
100% by Rizzy



eh da tukar stesen ke? da lain plak zaman lagu ni..hehe




mode: wish to hear you every second [ops...terjiwang plak.... :P]

Jumaat, 18 Februari 2011

9 Comel Mimpi.....



hi all...its time to reveal the secrets :P [macam ye ye je kan...huhu]

walaupun ck masih lagi kurang sihat tapi digagahkan juga la jari jemari ni wat entry....sebab encik rizzy tu sungguh la berlagak mentang2 dia dah siapkan entry dia [senang la cakap....gambar2 hantaran tu semua aku wat yg edit wei!]

dah..dah....balik pada perkara asal...

i had a dream...i always wanted my big day be something very fun plus artistic plus fantasy. my life is a fairy tale.......maka di sini saya merasakan amatlah bertuah kerana Dia berikan Rizzy kepada saya [erk..ape skema sgt ni??? =_= ] kalau dulu2...zaman dgn calon2 yang lain [bajet ramai la plak kan], tak rasa yang kegilaan seni itu dapat direalisasikan....ye ar...besenye orang nak yang standard n typical kan? yang orang lain x wat tu dianggap pelik.....tapi syukurlah akhirnye impian itu menjadi nyata!!

seawal lamaran dibuat dan diterima, kitorg dah bincang dah pasal hantaran n majlis ni...haaa...advance kan? my best girl [awin] was so excited...tak sabo2 nak tgk camne la hasilnye nanti...dia kata kami dua orang gila seni...huhu...

pada asalnya, planning kitorang lagi la giler...macam nak bagi satu dulang lukisan...puisi...uhuk2.....yang typicalnye cuma sireh junjung....tapi setelah dibincangkan dgn mak [dan melihat bilangan garis kerut kat dahi beliau]...maka kami membuat keputusan untuk menggabungkan yang tipikal itu dgn kegilaan kami...ye la kan...adat tu penting juga..hehehe...

dari 5 berbalas 7, terpaksa tambah jadi 7 berbalas 9 sebab rezeki Rizzy ni murah la plak...ramai plak yang nak sponsor hantaran dari CK untuk dia tu....tu pun dapat lebih lagi...tapi sebab nak kekalkan tema hanya ada 9 yang dah ready...maka yang lebih2 lagi tu masuk dalam 2 bakul lain...

 maka sebaik saja mak2 kami confirmkan tarikh...dalam 4 ke 5 jan camtu la...proses pembikinan pun bermula!

barang penting:

abis kertas coklat kat kedai tu kena borong..berulang alik pegi....huhu...thanks to akak sebab tolong sampul kotak sama2 [cubaan pertama gagal =_=!]
thanks sangat2 kat akak jugak sebab tolong potong kertas utk adik wat quilling rama2 tu...
oh rizzy asyik tanya sanggup ke tak..sanggup ke tak...nak buat quilling tu....ye ke tak...
cettt
gua kata gua nak buat..gua nak buat la....
kalau kira satu kotak ada 6 rama2 [ada yang 4 tapi banyaknye 6..lebih kurang je la..]
satu rama2 ada 4 gulung kertas
1 kotak = 6X4 = 24 kan?
ok....semua skali wat 10 kotak [termasuk kotak 1st saje2 test n kotak kek]
jadi semua skali lebih kurang 240 gulungan?
tak la banyak pun....kalau pk 1 kotak ada 6 butterfly je...cukup takat itu..yang lain xyah pk...cuma terus siapkan satu persatu kotak...step by step...
haaa...kan da siap!!
 bunga tu tampal dua heart shape yang dibuat guna craft puch pastu tampal plak dawai bunga tu
2 minggu je buat :P



Hantaran 1:


 ni idea yang paling lama pk...google sana sini..pening gak cari camne nak gubah sireh junjung yang simple dan cute...taknak buat yang cam bese orang buat cucuk2 bunga dgn daun tu..nampak bunga yang lebih...
mula2 terfikir nak buat taman bunga...balut gabus dgn daun sireh, pastu wat pop up bunga...mak ck yang agak urban walau konservatif tu ok je..
tibe2 datang plak rasa nak gunakan koleksi rumah polly pocket Ck yang ada sejak umur 10 tahun tu...ye la...unik gak kan...orang lain mana ada [eh...xde ke? mungkin xde orang dewasa yang macam CK :P]
pagar ala2 hutan keliling itu adalah daun sireh palsu..tapi mak seboleh2 nak jugak sireh yang "junjung"...jadi kena la buat pokok plak...yang tu mak dan adik beliau yang buat...ck mmg x reti gubah2 ni...jadi ck cume sediakan daun sireh yang betul2 dan bunganya saje...
kereta tu pun satu hal....nak letak kereta polly pocket [sebenarnye tu pewangi] tapi mak kata besar sgt...x match dgn rumah la apa...akak plak terkenang2 dulu masa kecik makan coklat bentuk kereta...ssh payah la pegi sana sini cari coklat zaman kuno tu....sampai ke JB cari..mana ada lagi skrg...bentuk bola2 tu ada la...
jadi terpaksa la digantikan dgn kereta mainan [siap beli baru tu..apsal la x rembat je mainan anak sedara eh? lupa ~_=]
oh ye..pagar itu juga mak suruh cat la warna lain...takkan nak sama kaler dgn kayu kat kotak tu...ok2...try guna marker xleh...acrylic plak leceh...so ck spray dgn warna merah!


 Hantaran 2:
 mula2 tu kain xde dalam list...last minute akak kata pelik la plak xde pakaian..ok2...beli la...
tu pun payah...mule2 nak beli kain baju melayu..pastu akak kata kemeja ke t-shirt kolar ok gak...sekali pegi umah makngah ..right before pegi beli tu...dia kata kalau dah bagi baju mana seluarnya??
aiseh..ok la..beli kain wat baju melayu
plan nak beli kaler grey...sebab sepupu ck kawen bulan 11 ni..tema mungkin silver..grey tu da dekat2 la kan...cari punye cari..pening plak tgk sangat banyak tone of grey...huhu..skali kenan plak nak warna purple ni...beli je la..
kalau ikut tangan ck yang x berapa lembut ni...gulung2 ikat reben dah la...
tapi you know la...my mum ni cerewet gak rupanye...jadi 5 meter kain itu puaskan di adjust sana sini pk nak watpe....reben x cukup la apa la..ulang alik kedai..huhu...

maka ini lah hasilnye..nasib baik mak x wat jam loceng perli bakal menantu dia...hahahhaha
basikal tu antara barang kesayangan CK gak...itu sebenarnye frame..hadiah terakhir dari arwah ayah chu sempena bday ck yang ke 16 tahun ...tolong simpan baik2 ye!


Hantaran 3:


ni satu lagi kerja giler yang best..oleh kerana encik rizzy tak pakai kasut2 ni..xkan nak letak selipar jepun plak atas dulang kan? jadi marilah kite bermain dgn warna...kasut hand painted ni sememangnye perlu dipakai pada tempat2 yang bersesuaian je..jadi lantak ko la kan nak pakai ke tak kasut ni nanti...janji bila nenek2 tanya ada bagi kasut tak? boleh la jawab ADA!!!
.huhu...nak frame gantung je kat dinding pun ok gak...


inilah dia barang yang paling lama buat...sambil2 gulung2 kertas wat quilling utk kotak...benti2 utk kaler kasut ni...warna coklat tu je 3 layer...fuhhh.....nape entah kaler wat hal..x cukup gelap la x sekata la...yang pink tu 2 layer ke 3 layer gak....terpaksa la meminimumkan corak atas kasut sebab encik rizzy nak simple n nak warna coklat..kalau pink nanti tak pakai plak [banyak songeh la lu!]
dah letak atas dulang cantik plak kan? [perasan :P]
percayalahhhh....kerja mewarnakan kasut itu sangat menyeronokkan!!
[kan rijji kan..terjebak kau kena paksa kaler kasut aku..heheh ^_^]


Hantaran 4:

 ini satu lagi hasil kerja mak
mak kata xkan la letak je songkok tu camtu..x berseri2 la..
awal2 lagi mak da cakap srh wat kapal layar..oleh sebab tak dapat nak ikut taste mak tu..maka mak pun amik dan buat sendiri siang malam..huhu...pasal renda tu pun satu kes..huh...nak bendera la apa....kad paling awal pun dibuat adalah utk kapal ni la..nanti x jadi plak kapal mak kan...heheh...cengkerang tu adalah antara barang2 yg ada dalam simpanan ck gak [sape kata takde gunanya semua tu kan?]
ini adalah replika ala2 kat melaka tu...tu pasal la kapal atas rumput..bukan atas air..huhu


Hantaran 5:

sebab tiba2 ada banyak plak barang nak bagi...jadi cincin dikombinasikan dengan bunga rampai..
akak yang sangat kreatif [plus sedikit jiwang rupanya] telah bagi idea supaya bekas bunga rampai bentuk hati...mula2 dia cakap pakai kertas kad...pastu CK teringat gabus bentuk hati yang beli dgn rizzy dulu untuk test2 buat hantaran yang tak jadi tu....sampul la dgn aluminium foil kan..
tapi tak guna gak yang tu...sbb kat JB mak beli gabus yang lebih tinggi...better la...
plan asal nak stand kan je cincin tu atas bunga rampai...
tapi tak tahu la nape dari mule2 lagi sampai la last minute...rasa hati nak buat buai dgn cincin tu asik bermain2 dlm otak ni.....jadi pada malam kejadian, cincin silver yang berukir nama rizzy tu diikat la dgn benang...dan dibiarkan tergantung di atas bunga rampai..
thanks pada kak zurai dan anaknya, umi atas bantuan yg diberikan :)
*cincin paling simple yang ada [dan madah paling simple >_< yang lain semua ada madah2 gak...euuuwww!]



Hantaran 6:

sejadah ini di sponsor oleh mak ngah [thanks makngah!]
plan asal xde sejadah...tapi makngah kata "kau dah bagi baju melayu, bagi songkok, bagi quran...mesti nak bagi sejadah gak la...dengar2 budaknya baik je sembahyang semua..takpe2..sejadah biar makngah bagi..kau sedia kotak lebih je.."
maka itulah kisahnya kenapa sejadah diletak sekali dengan quran ni..nak tambah dulang lagi nanti rizzy marah plak :P
lipatan sejadah itu dibuat oleh fara kot..x ingat
Quran ini juga telah di sponsor oleh aunty nim [thanks t-name!]
susah payah umi n akak belek2 setiap quran yang ada kat kedai buku tu dgn rizzy pun nyebok ikut shopping on the phone [maxis bagi adiah call free..jangan sia2kan~ jadi segala kutukan dan perli yang disengajakan didengar secara live juga :P]
asal usul nak beli quran kecik supaya senang dibawa ke mana2...tapi tengok2 yang ni cantik la plak...cam storybook..siap ada terjemahan.



Hantaran 7:

cheese tart dibuat dan di sponsor oleh mak cha
cian terbalik2 da gara2 asik alih2 nak adjust kedudukan dalam kotak
belakang tu ada kek lapis tapi x nampak dalam gambar.sebenarnye kek tu besar tapi sebab ck tau rasa die sangat la sedap..sampai tekak da ni rasa nak makan gak...jadi kek itu dipotong dua...share2 la..tak baik tau rezeki makan sorang2 je...huhuhu
kek lapis dibuat dan di sponsor oleh mak teh
[thanks to mak cha n mak teh!]

Hantaran 8:


ni la kesnye kalau ada sedara tunang dekat sangat dgn kite...apa segala bahan yang diorang rasa menarik je sume nak share sekali..huhu...
wajik+ telur pindang dibuat oleh sedara mara dan di sponsor oleh mak long
dgn bekas2 wajik tu skali mak long bagi..ish3...ye ar nak prepare lain pun da x sempat...3hb da tu..
origami yang memegang telur pindang tu dibuat oleh fara.
orang KL makan telur pindang x??


Hantaran 9:
kek di sponsor oleh kak EG [thanks sis!]
kotak kek pun buat quilling gak...thanks umi sbb tolong tampal reben n quilling tu...last minute punye keje
reben atas tu keje fara lagi...



Hantaran tambahan:

buaha-buahan ni di sponsor oleh abg wan dan abah gopa
[thanks to both!]

belakang sangat so xde orang amik gambar bakul tu full..cian dia..
biskut2 dan choc valentine rose dibuat dan di sponsor oleh mak ngah 
[ye..terima kasih sekali lagi makngah! sayang makngah ni...]
ada jugak choc home made by bakal besan mak teh...mak teh la sponsor ni..tq2..


Kad setiap dulang:

9 kad yang dibuat dalam masa seminggu kat rumah orang...kat opis orang..mana2 je sempat..
puisi yang sedia ada utk dan tentang rizzy cuma ada 5..4 baki tu ditulis saat2 akhir
termasuklah puisi ketika selisih faham [xkan nak tulis tentang gembira je kan...realiti kehidupan tu penting gak]
akhirnya kad terakhir siap ditulis pada pagi hari pertunangan..fuhhh...!!
tq atas bantuan sedara mara n rakan2 yang menyusun atur kad tu atas dulang..
tq gak pada orang2 yang ssh payah menghiris daun pandan utk diisi dalam 8 kotak tu..heheh



ini lah dia sepupu+make up artist+assistant of the event..Fara Azlin..
thanks fuzzy...pasni CK bz lukis cover kad kawin fara plak..dia da request sejak tunang thn lps...majlis bulan 11 nanti..
my cuz my twin...orang kata muka ada iras2...dah la jiwa kanak2 sama..design cincin tunang dekat2 sama..nama tunang pun sama!!
[nasib baik ejaan n orang nye x sama ~_^]


terima kasih banyak2 pada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung :)


fuhh..penat type.....sekian saja cerita di sebalik tabir hantaran yang x seberapa tu.....nasib baik gak mak percepatkan tarikh majlis tu ke 5hb...kalau la betul2 ikut tarikh asal sempena setahun perkenalan CK n Rizzy [20 feb 2010...tapi plan tunang nak wat 19feb]...mesti ntah apa lagi la tambah2 hantaran tu kan..huhu...lagi best ke? huhu..cukup2 la..pening otak sebulan tido pun dengan kertas...


mode: rasa cam selebriti ke main sponsor2 ni?? [syukurlah rezeki Allah bagi :)]


Rabu, 16 Februari 2011

7 Matang Origami - Rizzy

5 haribulan 2, majlis pertunangan CK & Rizzy, tuan punya blog ni berlangsung..maka sebulan sebelum itu kami berdua sudah pun memulakan operasi jenayah melakukan kerja-kerja menyiapkan hadiah adat melayu, yakni : 'hantaran' bak kata ayat moden. 7 berbalas 9 hantaran kami rancang nak buat sendiri dengan dua tangan. (apasal rimass sangat aku menulis ni..haishhh!! )

senang cerita, Rizzy ngn Ck wat hantaran ikut kreativiti masing2 guna kepala otak yg tak berapa nak center. konon seni la, bajet seni~haha. Plen dimulai dgn usul Ck yg nak guna kotak. Maka usul tu diluluskan oleh Rizzy dengan hasrat meniru idea tersebut bulat-bulat. HAHA. Maka kotak dicari sana-sini, kertas pembalut pun dibeli. CK Rizzy pun mengerah idea dan tenaga yg ada~ 

Mula-mula test balut kotak, buat bucu kat tepi tu..huhu. macam-macam hal yang jadi... proses mencari idea ni dibantu oleh cikgu adib yg datang umah...ya, dia kata dia nak tolong~ haha. lepas tu satu hari suntuk cikgu Adib duk tgok aku wat berbagai-bagai teknik dan pengolahan idea, (skema lak..) pastu sempat aja dia buat bunga rose origami, (bunga dia tak jadi dia buang lam bakul sampah ..haha) then mlm lpas maghrib baru dia balik lepas aku dah puashati dgn design kotak tu. tengs cikgu Adib! (kerna jd tukang setuju dan tukang angguk..HAHA)


aksi-aksi buat bunga origami yg dikendid oleh CK~  


Rizzy telah memilih tema origami. maka dia pun menyusahkan diri dengan membeli kertas pink.HAHA. kaler pink tu agak rare...susah siot nak carik..ulang alik pegi kedai sebab salah beli kontras pink.. :( bunga origami dah mula dibuat satu persatu lepas je tarikh tunang dikonfemkan oleh mak-mak kami. aku dari tak cekap n tak bape ingat cara nak buat dia sampai dah hafal ..haha. (refer kat youtube...~). mula2 ingat nk buat satu hantaran 3 ke 4 bunga, tp MALAS la pulak, lgpun rasa mcm semak sgt kot. bia bunga yg SUSAH nak buat tu satu je..baru rasa mcm bernilai n org fokus..hehe

pembikinan kasut..

aksi-aksi Rizzy paint kasut CK~ dikendid oleh NUR ASYIQIN
Rizzy bukan reti pun paint kasut, main hantam je tu..HAHA. pegi kedai beli fabric dye, 2 kali ulang alik sebab salah beli warna pink. mula2 terbeli warna violet.(masa tengah nak beli dye tu CK call, dia kata kena tambah hantaran..kena tambah kain baju kurung..huhu)   Dalam mase sejam macamtu kasut di 'paint' secara live depan CK.(webcam) hehe


HANTARAN 1 : CINCIN


cincin yang dibeli dekat Kluang ~ yang disimpan oleh mak Rizzy akhirnya diberikan kepada Ck.. hehe. beserta RM70 (simbolik 7k) yg Rizzy main gulung ikut sukahati. HAHA. antara hantaran yg digubah last minit di malam sebelum hari tunang.(kakak2 aku yang potong daun pandan ngn kelopak bunga ros tu..huhu. aku tukang tabor..)


HANTARAN 2 : KAIN BAJU KURUNG

kain ni dibeli kat Kamdar Midvalley~ huhu.(dekat sengah jam lebih pilih kain apa nak beli..terima kaseh kepada madno si pak cik bakar baharom n kakji kerna tolong pilih kain..hehe..) takde idea nak letak macamana maka aku main lipat dan sumbat. :p. (buat bentuk handbag sebenarnye tu. idea mak~ )
 mak suruh letak bruj bentuk ketam..haha


HANTARAN 3 : COKLAT

Coklat ini di'sponsor' oleh adik ipar saya~ HAHA. terima kaseh. :) (beli kat giant.) kakji tolong susun coklat ni semua. tenkiu ! :D

HANTARAN 4 : BUAH

buah ni pun sponsor gak. HAHA. ( reben yg kilat kerawang tu dah tak cukup (abis) maka aku ikat guna reben lain warna pink tu. ade lebih reben kilat tu, aku pun letak je la ~ haha)
 HANTARAN 5 : TELEKUNG & CD SURAH PILIHAN
telekung paling pening kepala nak susun. huhu.(tengs to kakja n madno, diorang yg lipat macamtu) CD tu agak last minit rekod. dan tulisan khat tu ditulis secara live bersama CK. :) mula2 buat kaver CD penuh tutup, lepas tu CK kata nak bg nampak CD kat dalam (yela kalau tak nmpak nnt org taktau plak kn apa benda). maka, aku pun dapat idea nak tulis KHAT tu. hehe.
HANTARAN 6 : KEK

kek ini pun sponsor!!!! HAHHAAHAA. terima kaseh kak EG!! :D memula nak letak dalam kotak, tapi tak muat. maka terus je letak atas dulang macamni.

HANTARAN 7 : KASUT


kasut ni paling awal siap sebenarnya. yeahh bunga origami main letak je kat atas tu..haha.
(-brand kasut pilihan CK : BARBIE)


 7 KAD, 1 PUISI  :

Aku cari idea nak buat kad ni agak lama. sebab taktau nak buat kad yg macamana. fikir punya fikir, dapat gak idea. tahukah anda bahawa kertas pink yg balut di luar kad tu adalah sgt tak disengajakan? haha . Aku ambik lebihan kertas pink yg buat bunga rose terus test letak serong macamtu..then, terus decide nk mcmtu. :p Pop-up kat dalam memang dah plen nak wat. tulisan atas kertas hijau tu dibuat pada pukul 4 pagi sebelum esok berangkat ke Kluang.
(ayat last puisi bersambungan ini diselit di dalam bunga pop-up kad ke-7 )


ROSES BUAT CK :

Asalnya bunga ni nak letak kat hantaran, tapi aku tuka fikiran sebab nak bagi tema hantaran kekal sepenuhnya handmade dan origami look. maka bunga ni digubah jadi macamni dan bagi kat Ck masa hari tunang utk buat pegang~ hehe.


(terima kaseh diucapkan kepada seluruh kaum family yang sangat membantu persediaan hantaran ini. semua ikatan reben adalah hasil idea kakak2 saya~  :p)